» Posted on Oct 31, 2013

Οι κατασκευαστές προχωρούν σε… ανταλλαγές ακινήτων

Προσφέρουν έτοιμα αλλά απούλητα διαμερίσματα για οικόπεδο, λόγω φόρων

 

Η κρίση στην αγορά κατοικίας καλά κρατεί, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει επί της ουσίας ανύπαρκτο, ιδίως για τις νεόδμητες κατασκευές που έχουν ανεγείρει οι κατασκευαστικές εταιρείες τα τελευταία 3-4 χρόνια. Έτσι, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να καταγράφονται όλο και πιο ασυνήθιστες πρακτικές στην κτηματαγορά, στην προσπάθεια να γίνουν ορισμένες πράξεις. Μάλιστα, οι «καινοτομίες» αυτές δεν αφορούν μόνο τις αγοραπωλησίες, αλλά και τις ενοικιάσεις, όπου παρά τη στροφή αρκετών νοικοκυριών προς αυτήν την κατεύθυνση, τα κενά διαμερίσματα εξακολουθούν να υπολογίζονται ώς 20% του συνόλου. Συγκατοικήσεις μεταξύ αγνώστων ή φίλων βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να επιμεριστούν οι δαπάνες, όπως επίσης και μισθωτήρια συμβόλαια διάρκειας 1-2 μηνών.

Νέα τάση

Σύμφωνα με πηγές από τη μεσιτική αγορά, εσχάτως έχει εμφανιστεί εκ νέου και το φαινόμενο της ανταλλαγής κατοικιών. Αυτό διαπιστώνει κανείς με λίγο ψάξιμο στο Διαδίκτυο, όπου διαφημίζονται πολλά ακίνητα προς ανταλλαγή με άλλα. Η προσφορά υπάρχει, δεδομένου ότι πολλοί θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα ακίνητο με τις προδιαγραφές της αρεσκείας τους και στην περιοχή που τους εξυπηρετεί. Δεδομένης της έλλειψης χρηματοδότησης, στρέφονται στη λύση της ανταλλαγής. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να βρει αγγελίες όπου ιδιοκτήτης που διαθέτει δύο ανακαινισμένες γκαρσονιέρες στο Κολωνάκι, με αξία 60.000 ευρώ συνολικά, προτίθεται να τις ανταλλάξει με κατοικία αντίστοιχης αξίας στην Κόρινθο ή στα βόρεια προάστια. Ωστόσο, οι μεσίτες εκφράζουν την έντονη επιφύλαξή τους για το κατά πόσο τέτοιες συμφωνίες είναι εφικτές και κυρίως ικανές να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη στην αγορά. Ο σκεπτικισμός τους απορρέει από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ταιριάξουν οι επιθυμίες της μιας πλευράς με της άλλης. Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, η τάση αυτή ναι μεν έχει αναζωπυρωθεί σήμερα, που η αγορά στερείται ρευστότητας, αλλά «είναι πολύ δύσκολο να ευθυγραμμιστούν τα “θέλω” των δύο πλευρών. Μάλιστα, αν σε κάποιο από τα ακίνητα υπάρχει εκκρεμότητα με κάποιο στεγαστικό δάνειο που δεν έχει αποπληρωθεί πλήρως, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς θα πρέπει να συναινέσει και η τράπεζα», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, πιο πιθανή είναι η αξιοποίηση αυτής της μεθόδου από επαγγελματίες κατασκευαστές. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι από αυτούς που πουλάνε ακίνητα σήμερα, το 70% το κάνει γιατί έχει ανάγκη χρημάτων και επιδιώκει να απαλλαγεί από την ετήσια φορολογική επιβάρυνση. Αυτό ισχύει και για τους επαγγελματίες κατασκευαστές, οι οποίοι είναι και πιο πιθανοί χρήστες της μεθόδου της ανταλλαγής στο μέλλον», επισημαίνει ο κ. Ποταμιάνος. Ειδικότερα, μπορεί ένας κατασκευαστής να ανταλλάξει τρία διαμερίσματα από το απόθεμα των απούλητων ακινήτων του προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα ένα οικοδομήσιμο οικόπεδο.

Αντιπαροχή

Πρόκειται για ένα σύστημα ανάλογο της αντιπαροχής, με τη διαφορά ότι ο οικοπεδούχος δεν λαμβάνει ως αντάλλαγμα κάποια διαμερίσματα στην πολυκατοικία που θα χτιστεί στο ακίνητό του, αλλά κάποια άλλα ήδη οικοδομηθέντα διαμερίσματα σε άλλη περιοχή. Ωστόσο, δεδομένου ότι σήμερα κανείς κατασκευαστής δεν προχωρεί σε ανέγερση νέας οικοδομής λόγω της υπερπροσφοράς κατοικιών και της έλλειψης ζήτησης, η μέθοδος αυτή είναι πιθανότερο να αξιοποιηθεί στο μέλλον, όταν οι συνθήκες στην αγορά βελτιωθούν. Τότε μπορεί ένας κατασκευαστής να προβεί στη λύση αυτή, προκειμένου να εξασφαλίσει άμεσα νέα οικόπεδα για να αναπτύξει.

Στην αγορά των ενοικιάσεων, μία από τις ανερχόμενες τάσεις αφορά τη συγκατοίκηση. Ναι μεν πολλοί νέοι, εργένηδες, έχουν επιστρέψει στην πατρική εστία εγκαταλείποντας το όνειρο της ανεξαρτητοποίησης, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που διαθέτουν ακόμα εργασία, απλώς δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν μόνοι τους το σπίτι που νοικιάζουν. Έτσι αναζητούν κάποιον συγκάτοικο, προκειμένου να μοιραστούν το κόστος του ενοικίου. Πρόκειται για κάτι που γινόταν και παλιά, ιδίως μεταξύ φοιτητών, αλλά πλέον έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες ενοικιαστών. Μάλιστα, εκτός από τις κατοικίες, η τάση αυτή έχει αρχίσει να παρατηρείται και στην επαγγελματική στέγη, όπου κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως π.χ. δικηγόροι και γιατροί, συμμαχούν κάτω από την ίδια στέγη.

Facebook